Dziko prosty i szybki przepis na roladki ze schabu z dzika z pysznym bazyliowym pesto. Dziczyznę z polskich lasów i nie tylko można kupić w naszym sklepie na BBQ.PL. Inne przepisy na dania z dziczyzny można znaleźć na naszym blogu.
Rolowany schab z dzikaz bazyliowym pesto
Użyty sprzęt
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
Patelnia z grubym dnem
-
blender kielichowy
-
nić kuchenna
Składniki
- 600 g schabu z dzika
- 50 g pecorino
- 150 ml oliwy
- 2 pęczki bazylii
- 2 czerwone pomidory
- 2 żółte pomidory
- 1 łyżka tartej bułki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- cukier
- pieprz
Sposób przygotowania
-
Mięso osuszyć, oczyścić z błon i ścięgien. Ostrym nożem naciąć poziomo wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do końca aż do uzyskania dużego plastra.
-
Wewnętrzną stronę mięsa przyprawić pieprzem. Odstawić do lodówki na czas przygotowania pesto.
-
Listki bazylii, czosnek i oliwę zmiksować w wysokim naczyniu. Dodać pecorino, doprawić solą pieprzem i cukrem. Podzielić masę na pół i do jednej połowy dodać bułkę tartą. Wymieszać.
-
Po wyjeciu z lodówki mięso posolić z obu stron i na jednej równomiernie rozłożyć masę z bazylii.
-
Mięso zawinąć niezbyt ciasno i przewiązać nicią kuchenną w odległości co 3 cm. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Po upłwie tego czasu pokroić w 3 cm plastry pomiędzy nićmi.
-
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć plastry z obu stron do zrumienienia. Podawać z grillowanymi plastrami żółtych i czerwonych pomidorów oraz podpieczoną bagietką.
Video
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.