Często uważany za najlepszy stek z antrykotu natrzyj marynatą i zgrilluj, a następnie podaj ze świeżą, aromatyczną sałatką.
Składniki
Marynata (do wcierania):
- 1 średnia papryczka jalapeño, rozdrobniona
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
Sałatka z awokado i mango:
- 1 duże mango, pokrojone w plasterki
- 1 średnie awokado, pokrojone w plasterki
- 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli
- 60 ml świeżego sera, tartego
Sposób przygotowania
- Połączyć 1 łyżeczkę soku z limonki i pozostałe składniki marynaty do wcierania; odłożyć resztę soku z limonki na sałatkę Avocado-Mango. Wetrzeć równomiernie w steki wołowe.
- Umieścić steki na kratce na średniej wysokości, nad pokrytymi popiołem węglami. Grillować pod przykryciem od 9 do 13 minut (na średnim ogniu na rozgrzanym grillu gazowym, pod przykryciem od 9 do 14 minut) na średnio krwiste do średnio wysmażonych, obracając od czasu do czasu.
- W międzyczasie przygotować sałatkę z mango i awokado. Połączyć mango, awokado i cebulę w średniej misce, posypać serem i skropić sokiem z limonki, delikatnie podrzucając do ułożenia. Doprawić solą i czarnym pieprzem, według uznania.
- Podawać steki z sałatką z awokado i mango.
Typ dania: obiad, outdoor grill, kolacja, lunch
Typ kuchni: amerykańska