Stek z rostbefu Au Poivre

2022-05-13Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
1921
1921
Do ulubionych
Stek z rostbefu Au Poivre
2022-05-13Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Stek z rostbefu Au Poivre

Wypróbuj ten klasyczny francuski przepis na dzisiejszą kolację. Steki wołowe z rostbefu podawane są z sosem koniakowym i śmietanowym.

Użyty sprzęt

  • nieprzywierająca patelnia z grubym dnem

Składniki

  • 2 steki wołowe z rostbefu  bez kości o grubości ok. 2,5 cm 
  • 1 łyżka stołowa grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej

Sos:

  • 80 ml niesolonego bulionu wołowego
  • 3 łyżki stołowe koniaku lub brandy
  • 80 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

  • Połączyć pieprz i sól czosnkową; równomiernie natrzeć steki wołowe. Rozgrzać dużą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Umieścić steki na patelni; smażyć od 12 do 15 minut na średnio krwiste (63°C) do średnio wysmażonego (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple i pozwól żeby steki odpoczęły przez kilka minut przed podaniem.
  • Dodać bulion na patelnię, gotować i mieszać 2 minuty, aż do rozpuszczenia przybrązowionych kawałków na patelni. Dodać koniak; gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wymieszać ze śmietaną; podgrzać na średnim ogniu. Gotować 10 minut lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje, często mieszaj. Podawać obok steków.
Typ dania: obiad, wyjątkowa okazja, kolacja
Typ kuchni: kuchnia francuska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się