Wypróbuj ten klasyczny francuski przepis na dzisiejszą kolację. Steki wołowe z rostbefu podawane są z sosem koniakowym i śmietanowym.
Użyty sprzęt
- nieprzywierająca patelnia z grubym dnem
Składniki
- 2 steki wołowe z rostbefu bez kości o grubości ok. 2,5 cm
- 1 łyżka stołowa grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
Sos:
- 80 ml niesolonego bulionu wołowego
- 3 łyżki stołowe koniaku lub brandy
- 80 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania
- Połączyć pieprz i sól czosnkową; równomiernie natrzeć steki wołowe. Rozgrzać dużą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Umieścić steki na patelni; smażyć od 12 do 15 minut na średnio krwiste (63°C) do średnio wysmażonego (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple i pozwól żeby steki odpoczęły przez kilka minut przed podaniem.
- Dodać bulion na patelnię, gotować i mieszać 2 minuty, aż do rozpuszczenia przybrązowionych kawałków na patelni. Dodać koniak; gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wymieszać ze śmietaną; podgrzać na średnim ogniu. Gotować 10 minut lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje, często mieszaj. Podawać obok steków.
Typ dania: obiad, wyjątkowa okazja, kolacja
Typ kuchni: kuchnia francuska