Stek z antrykotu z grilla z wędzoną papryką

Do ulubionych
2446
2446
Do ulubionych
Stek z antrykotu z grilla z wędzoną papryką
4rok temu Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Smażenie, Smażenie z pieczeniem

To nasza dzisiejsza propozycja na stek z antrykotu z grilla podany w śródziemnomorskich klimatach. Jeśli lubisz takie smaki powinien bardzo ci się spodobać. Kojarzy się trochę z latem i wakacjami. Do steka przygotuj marynatę z wędzonej papryki, podawaj z ziemniakami w kształcie łódeczek i sosem na bazie jogurtu greckiego.

Najlepsze steki z antrykotu do wyboru do koloru: marmurkowe, sezonowane, z młodego bydła, wagyu, black angus, z kością i bez zamówisz szybko w naszym sklepie :). 

cztery steki z antrykotu na desce

Grillowany stek z antrykotu z wędzoną papryką!!

To pomysł na szybkie i proste pyszne wiosenne danie z grilla lub domowej patelni grillowej.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 30 mins
Czas odpoczywania 5 mins
Całkowity czas 35 mins

Użyty sprzęt

  • Moździerz
  • Patelnia grillowa z grubym dnem
  • Szczypce do mięsa

Składniki

  • 4 steki z antrykotu grubości ok 2,5 cm (każdy ok. 340g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 duże ziemniaki pokrojone na 8 łódeczek
  • 1 łyżka pokrojonej dymki
  • 1 jogurt grecki 120ml

Marynata

  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki

Sposób przygotowania

  • Wyjmij steki z antrykotu na ok. 30 min. przed przygotowaniem z lodówki żeby chwilę poleżały w temperaturze pokojowej. Zacznij od przygotowania marynaty. Dokładnie wymieszaj wszystkie przyprawy w moździerzu lub w małej misce. Częścią marynaty natrzyj steki dokładnie ją wklepując w powierzchnię mięsa (ok 2 łyżki stołowe).
  • Pozostałą marynatę wykorzystaj do ziemniaków. Przesyp do większej miski, dodaj olej i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść w niej ziemniaki pokrojone w łódeczki i dokładnie obtocz je w przyprawach.
  • Rozgrzej patelnię grillową z grubym dnem. Posmaruj jej powierzchnię olejem. Umieścić steki na gorącej patelni; wokół steków ułóż ziemniaki. Smaż od 10 do 14 minut. Aby uzyskać poziom wysmażenia średnio krwisty temp. w stekach powinna wynosić (63°C), średnio wysmażony (71°C). Podczas smażenia obracaj mięso od czasu do czasu. Pamiętaj grubość steka 2,5 cm to nie jest dużo. Uważaj żeby nie przeciągnąć mięsa. Po usmażeniu odłóż steki na talerz na ok. 5 minut żeby odpoczęły.
    W tym czasie możesz przygotować kremowy sos z dymką – do 120 ml jogurtu greckiego dodaj 2 łyżki stołowe rozdrobnionej świeżej dymki. Dodaj wędzonej papryki według uznania.
    grillowanie steków na patelni
  • Kiedy twoje steki z antrykotu odpoczną możesz pokroić je w plastry w poprzek włókien; przyprawić solą i pieprzem według uznania. Ziemniaki posyp do smaku dymką. Podawaj je z przygotowanym kremowym sosem jogurtowym z dymką.
    gotowy stek z antrykotu na desce

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Pamiętaj aby dobrze rozgrzać patelnię, podczas smażenia będziesz słyszał charakterystyczne skwierczenie, przewracaj steka na drugą stronę wtedy kiedy przestaje skwierczeć.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Author: karol
Kalorii: 810kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska, Śródziemnomorska
Słowo kluczowe: Do smażenia, Na grilla, Stek z antrykotu, Steki, Szybko i łatwo, USA

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

 

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.