To nasza dzisiejsza propozycja na stek z antrykotu z grilla podany w śródziemnomorskich klimatach. Jeśli lubisz takie smaki powinien bardzo ci się spodobać. Kojarzy się trochę z latem i wakacjami. Do steka przygotuj marynatę z wędzonej papryki, podawaj z ziemniakami w kształcie łódeczek i sosem na bazie jogurtu greckiego.
Najlepsze steki z antrykotu do wyboru do koloru: marmurkowe, sezonowane, z młodego bydła, wagyu, black angus, z kością i bez zamówisz szybko w naszym sklepie :).
Grillowany stek z antrykotu z wędzoną papryką!!
Użyty sprzęt
-
Moździerz
-
Patelnia grillowa z grubym dnem
-
Szczypce do mięsa
Składniki
- 4 steki z antrykotu grubości ok 2,5 cm (każdy ok. 340g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli
- 4 duże ziemniaki pokrojone na 8 łódeczek
- 1 łyżka pokrojonej dymki
- 1 jogurt grecki 120ml
Marynata
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki
Sposób przygotowania
-
Wyjmij steki z antrykotu na ok. 30 min. przed przygotowaniem z lodówki żeby chwilę poleżały w temperaturze pokojowej. Zacznij od przygotowania marynaty. Dokładnie wymieszaj wszystkie przyprawy w moździerzu lub w małej misce. Częścią marynaty natrzyj steki dokładnie ją wklepując w powierzchnię mięsa (ok 2 łyżki stołowe).
-
Pozostałą marynatę wykorzystaj do ziemniaków. Przesyp do większej miski, dodaj olej i sól i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść w niej ziemniaki pokrojone w łódeczki i dokładnie obtocz je w przyprawach.
-
Rozgrzej patelnię grillową z grubym dnem. Posmaruj jej powierzchnię olejem. Umieścić steki na gorącej patelni; wokół steków ułóż ziemniaki. Smaż od 10 do 14 minut. Aby uzyskać poziom wysmażenia średnio krwisty temp. w stekach powinna wynosić (63°C), średnio wysmażony (71°C). Podczas smażenia obracaj mięso od czasu do czasu. Pamiętaj grubość steka 2,5 cm to nie jest dużo. Uważaj żeby nie przeciągnąć mięsa. Po usmażeniu odłóż steki na talerz na ok. 5 minut żeby odpoczęły. W tym czasie możesz przygotować kremowy sos z dymką – do 120 ml jogurtu greckiego dodaj 2 łyżki stołowe rozdrobnionej świeżej dymki. Dodaj wędzonej papryki według uznania.
-
Kiedy twoje steki z antrykotu odpoczną możesz pokroić je w plastry w poprzek włókien; przyprawić solą i pieprzem według uznania. Ziemniaki posyp do smaku dymką. Podawaj je z przygotowanym kremowym sosem jogurtowym z dymką.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.