Jakie mięso jest najlepsze na burgery?

2022-08-08Kategoria: Przepisy i artykuły, Grillowanie, Smażenie
Do ulubionych
7654
7654
Do ulubionych
Jakie mięso jest najlepsze na burgery?
2022-08-08Kategoria: Przepisy i artykuły, Grillowanie, Smażenie

Jakie mięso jest najlepsze na burgery

Na to pytanie można znaleźć bardzo wiele odpowiedzi. Ilu szefów kuchni i grill masterów tyle opinii. W tym artykule zamieściliśmy nasze rekomendacje w tym temacie. Bazujemy na swojej znajomości mięsa oraz na poradach specjalistów od kulinariów, którzy dzielili się z nami swoimi przemyśleniami. Oczywiście  na koniec dnia najlepsze mięso na burgery to takie, które nam najbardziej smakuje ;).

Burgery ukochane danie Polaków od jakiegoś czasu

Burgery coraz częściej zaczynają bić się o palmę pierwszeństwa na naszych grillach z kiełbaskami i karkówką. Dlaczego tak je pokochaliśmy? Przede wszystkim za ich smak, łatwość i szybkość przygotowania oraz przystępną cenę. Wyraziste sosy, chrupiące warzywa, miękka i puszysta bułka oraz - przede wszystkim – jak najlepsze mięso. Nie ulega wątpliwości, iż to właśnie ostatni składnik ma największe znaczenie podczas przyrządzania perfekcyjnych burgerów. Zastanawiasz się, czym się kierować podczas wyboru mięsa, które zadecyduje o charakterze całego dania? Zachęcamy do zapoznania się z przygotowanymi przez nas wskazówkami na ten temat.

Jakie mięso jest najlepsze na burgery?

Naszym zdaniem odpowiedź jest prosta najlepsze jest mięso wysokiej jakości bez żadnych dodatków. Nie ma znaczenia czy to burgery wołowe, jagnięce, wieprzowe czy też z dziczyzny. Najważniejsze, aby na pewno były z mięsa wysokiej jakości i nie zawierały żadnych dodatków chemicznych. Każdy szef kuchni i grill master odpowie inaczej na to jakie mięso na burgery jest najlepsze. Jeśli mamy już mięso wysokiej jakości to dalej już sami jesteśmy odpowiedzialni za wybór optymalnego dla nas, ulubionego smaku burgera. Tutaj tylko i wyłącznie decyduje nasz gust. Więc warto przetestować różne opcje i znaleźć swój smak spośród szerokiej palety pysznych burgerów wysokiej jakości.

Burgery mrożone czy chłodzone?

Zdecydowanie dla burgerów mięso powinno być mrożone. Jest to mięso mielone i w takim mięsie mikrobiologia po prostu ma raj i rozwija się z godziny na godzinę po zmieleniu mięsa. Przemrożenie mięsa mielonego po uformowaniu burgera wykończy niechcianą mikrobiologię z całą pewnością. Bezpieczeństwo żywności przede wszystkim. Zwłaszcza, że profesjonalne mrożenie w żaden sposób nie obniża jakości i smakowitości burgerów. Więc mamy pyszny i bezpieczny produkt.

Burgery chłodzone dostępne w sprzedaży zawierają często różne utrwalacze, które pomagają zachować ich dłuższą trwałość. Więc osobom, które szukają produktu 100% mięso polecamy jednak produkt mrożony.

Ile tłuszczu powinien zawierać burger?

Burger, aby był soczysty potrzebuje odpowiedniej, nie małej ilości tłuszczu. Nie boimy się jego dużej zawartości. Wręcz przeciwnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, a mięso jest bogate w zdrowe tłuszcze omega więc nie musimy się nim stresować. Nasz organizm potrzebuje tego tłuszczu. Optymalnie jeśli burgery zawierają od 20% do 30% tłuszczu. Nie będą się rozpadać na grillu, będą soczyste i smakowite.

Wołowina - najlepsza dla wielbicieli klasycznego smaku

Jeśli pragniesz przygotować wyśmienite burgery, o których długo nikt nie zapomni, postaw na wołowinę, a z pewnością się nie zawiedziesz. Mięso wołowe wysokiej jakości stanowi klucz do kulinarnego sukcesu. Dzięki właściwej zawartości tłuszczu (na poziomie 20-30%) jest idealnie soczyste i zdumiewająco smaczne. Niezależnie jak mocno wysmażymy porcję najlepszej na rynku wołowiny, będzie ona zawsze doskonale krucha. W naszym sklepie mięsnym online BBQ.PL znajdziesz takie rarytasy burgery z argentyńskiej wołowiny Angus, burgery z wołowiny Black Angus USA czy burgery z wołowiny Wagyu. Oferujemy także burgery z wołowiny ekologicznej (certyfikat BIO) oraz burgery z selekcjonowanego marmurkowego bydła z polskiej wołowiny naszej produkcji.

Polecamy także samodzielne przyrządzanie burgerów z elementów wołowych. Najlepszym naszym zdaniem elementem na burgera jest mostek Black Angus USA. Zawiera on dużą ilość tłuszczu, a mięso ma tak smakowite, że po przyrządzeniu burgerów z tego elementu nie zapomnicie tego smaku do końca życia.

A może jagnięcina?

Oprócz klasycznych burgerów wołowych warto wspomnieć o doskonałych burgerach jagnięcych. Jagnięcina idealnie nadaje się na burgery i doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami. Burgery jagnięce warto podawać właśnie w towarzystwie dużej ilości sosów bogatych w świeży rozmaryn, miętę czy tymianek. Znakomicie podkreślą one i wydobędą obecne w mięsie jagnięcym nuty smakowe. W najlepszych burgerach jagnięcych z Bułgarii rozpoznasz naturalne smaki traw i ziół charakterystycznych dla tych słonecznych obszarów. Dzięki wykorzystaniu tego gatunku możesz liczyć na to, że danie będzie wyjątkowo aromatyczne i soczyste.

Szlachetna dziczyzna

Zazwyczaj burgery przyrządza się z wołowiny, ale z pewnością warto eksperymentować i serwować je również z innymi rodzajami mięsa. Ponieważ każdy typ surowca odznacza się odmiennym profilem smakowo-zapachowym, możemy liczyć na niespodziewane wrażenia, gdy sięgniemy po burgery przyrządzone z dziczyzny. Burgery z jelenia, zachwycą każdego niezwykłym aromatem o złożonym bukiecie. Wśród ich walorów należy wymienić również delikatny, nieco słodkawy smak.

Wieprzowina na burgery?

Burgery wieprzowe z hiszpańskiej rasy Iberico to kolejny przykład, że warto eksperymentować ze smakiem. Burgery Iberico są dowodem na to, że wieprzowina może być mięsem doskonałym właśnie do burgerów. Ważne jednak tak jak w każdym innym przypadku burgerów, aby poziom wysmażenia był co najmniej medium. Jeśli burger ma dużo tłuszczu będzie i tak bardzo pyszny i soczysty, a kluczowym jest by temperatura przeszła przez całego kotleta.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się